14 Şubat 2018 Çarşamba

Hamilelikte Ve Doğumdan Sonra Neler Okudum? Bebek Bakımı ve Çocuk Gelişimi Kitapları

Merhaba:)

Hamile olduğumu öğrendikten sonra ilk heyecanlar geçip te olayın ciddiyetine vardığımda kendimi sudan çıkmış balık gibi hissetmiştim. Bir bebeğe nasıl bakılır, çocuk nasıl yetiştirilmelidir, nasıl iyi bir anne olurum gibi bir sürü telaşlı soru oluşmuştu kafamda! Hemen internetten araştırıp konuya yönelik kitaplar sipariş ettim. Bunların bir kısmını hamilelikte bir kısmını da doğumdan sonraki ilk 6 ayda okudum. Okuma sırama göre aşağıda kitapları açıklamaya çalışacağım.

bebek bakımı kitapları
Resim yazısı ekle
1) Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler : İnternet araştırmalarım sonucuda hamile olupta bu kitabı okumayanı dövüyorlar kanısına ulaşıp hemen siparişimi verdim. Yazarı Tracy Hogg bebek bakımı konusunda "rutin" oluşturmanın önemi ve detaylarını çok güzel açıklamış. Bence bu kitap hamilelikte mutlaka baştan sona bir kez okunmalı, doğumdan sonrada mutlaka elinizin altında olmalı. Ben arada bir sorunla karşılaştıkça açıp bakıyorum. Çok güzel bilgiler var, bebeğin ideal beslenme, uyku, aktivite düzenlerini anlatıyor ve sorunlarla nasıl başa çıkabileceğimizi açıklıyor. "Bebek bakımı konusunda hiçbirşey bilmiyorum, etrafımda güvendiğim insanların tecrübelerinden de yararlanırım ama azıcık kendi fikrimde olsun" diyenlerdenseniz mutlaka alın okuyun derim.

2) Bebeğinize Fransız Kalın : Kitap, fransız ebeveynlerin çocuklarını nasıl yetiştirdiğini anlatıyor. Özetle, söz dinleyen, özellikle dışarıda restoranda yada tatillerde sakince, kendi kendini oyalamayı bilen, sorun çıkarmayan çocuklar nasıl yetiştirilir' i anlatıyor kitap. Konu ilgi çekici olsa da ben dilini pek sevmedim. Sürekli aynı şeyleri tekrarlıyor ve bir süreden sonra sıkıcı hale geliyor bence. "Vaktim bol, konu ilgimi çekti" diyen anneler okuyabilir.
3) Geliştiren Anne Baba : Bir Doğan Cüceloğlu kitabı. Üzerine ne söylenilebilir bilmiyorum. Akılda kalan çok güzel, etkileyici cümleler bulacaksınız. İyi birer anne baba olmanın, sadece çocuğumuz için değil aslında toplumun gelişimi için de  ne kadar önemli olduğu anlatılıyor. Sağlıklı gelişmiş bireyler yetiştirebilmek için kesinlikle okunması gerekenlerden.

4) Başlarım Şimdi Anneliğe : Sosyal medyada "oyuncu anne" olarak bilinen Şermin Yaşar ın kitabı. Annelik ve bebek bakımı eğlenceli bir dille anlatılıyor. Bir çırpıda okunup bitiyor. Çok keyifli. Kafa dağıtmak için bire bir. Emzirirken eğlenmek isteyenlere tavsiyemdir.
5) 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural : Yazarı Uzman Pedagog Adem Güneş. İçerisinde ortalama bir paragraf uzunluğunda 100 kural yazıyor. Ben pek sevemedim bu kitabı. Kurallar arasında bazı tutarsızlıklar ve kafama yatmayan fikirler vardı. Tavsiye etmiyorum.
6) Beni Ödülle Cezalandırma : Yazarı Özgür Bolat. Çok sevdiğim bir arkadaşımın tavsiyesiyle almıştım. İYİKİ almışım, okumuşum. Tek kelimeyle HARİKA. Çocuk gelişimiyle ilgili muhteşem tespitler var. Her sayfada, her cümlede kafanızın içi aydınlanıyor. Çocuk gelişimi ile ilgili eskiden beri süregelen, çok aşina olduğumuz davranışların aslında geleceğimizi etkileyen ne kadar büyük hatalar olduğunu öğrendim. Sadece ailelerin değil, okullarda öğretmenlerinde çocuklara "ödül, ceza, rekabet gibi" kavramlarla yaklaşarak, çocukların bilinçaltında büyük hasarlar bıraktığı yüzümüze tokat gibi çarpıyor.Tartışmasız alınıp okunması gerekiyor. Şart!
7) Bağırmayan Anne Baba Olmak : Bu kitabında konusu çok güzel ama sanki sürekli aynı şeyleri tekrarlamış gibi geldi bana. Yine de güzel bilgiler var. Bir önceki sırada anlattığım kitap kadar etkilemese de okunabilir.

8) Bebeğimle Oynuyorum : Bebeklerle nasıl, ne zaman nerede oynamalı gibi konuları açıkladıktan sonra her ay ile ilgili bebeğinizin gelişmine uygun oyun listesi verip, oyunları anlatıyor. Siz de benim gibi bebekler hangi ayda ne yapar, onlarla nasıl oynanmalı hiç bir fikriniz yoksa mutlaka elinizin altında bulunması gereken bir kitap.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sizinde önerileriniz varsa lütfen paylaşın benimle, bol bol okuyalım:) 
Görüşmek üzere :*

-Paylas-

1 yorum:

  1. Selam sayfamda 2 tane çekiliş var beklerim :)www.kozmetikpsikolojisi.com

    YanıtlaSil