4 Şubat 2016 Perşembe

Roaccutane Tedavisi

Merhaba:)

Üniversitenin son senesinde (yaklaşık 7 sene önce) Roaccutane kullanmış biri olarak sizlere bu konuda deneyimlerimi anlatan bir yazı hazırlamak istedim. Bu ilacı kullanan ve kullanmak isteyen kişilere yardımcı olacağını düşünüyorum umarım yardımcı olur:)


Roaccutane tedavisine başlamaya nasıl karar verdim ?

Roaccutane çok fazla ve ağır yan etkileri olabilen ancak sivilceler için çok yüksek oranda çözüm sağlayan bir ilaç. Ergenlik dönemimden beri sivilce problemi yaşadım. Sivilceleri geçirmek için Roaccutane a gelene kadar denemediğim krem, ilaç, antibiyotik, alternatif tıp ürünleri vs. kalmadı. Bunların bir kısmı işe yaradı sansamda hepsi geçiçi çözümler oldu ve sivilcelerim her seferinde daha da artarak devam etti ve sonuçta elimi bile süremediğim çok ciddi aknelerim olmuştu. Açıkçası Roaccutane tedavisine başlamayı bukadar şeyi denemeden önce bile istiyordum çünkü o gençlik zamanlarda bir tane bile sivilceniz çıksa bunalım sebebi oluyordu ki bende bunlardan birsürü vardı! Gel görki ailem bu ilacı kullanmamı bitürlü istemedi, bukadar yan etkisi olan bir ilaç kesinlikle kullanılmamalıydı. Ama bende artık karar vermiştim ve ilk kez ailemi dinlemeyip cilt doktorunun yolunu tuttum.

Roaccutane hangi dozda ve ne kadar süre kullanılmalı?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişiyor. Boyunuza, kilonuza, kan tahlil sonuçlarınıza göre ilacın dozu ve kullanma süresi doktor tarafından belirleniyor. Ben ilacın dozunu hatırlamasam da 6 ay kullandığımı çok net hatırlıyorum.

Roaccutane sürecinde yan etkiler beni nasıl etkiledi ?

Öncelikle ilacı aldım ve asla prospektüsü okumadım. Sadece doktor tarafından bana söylenen şeylere dikkat ettim. Zaten ilk aylarda ilacın olumlu veya olumsuz bir etkisini görmedim. Sanıyorum ikinci aydan sonra cildimde, dudaklarımda ve burun içimde kurumalar başladı. Cildim kurudukça aktif sivilcelerimde kurumaya ve pul pul olmaya başladı. Kuruma problemini Bephantene merhem le çok rahat çözdüm, zaten aynı zamanda sivilcelerimde kurumaya başladığı için çok mutluydum. Bu süreçte her ay hastaneye gidip kan tahlili yaptırmanınız gerekiyor, ilaç karaciğeri etkilediği için kontrol altında tutulması lazım. 3. aydan sonra kolesterol seviyelerim ilaçtan dolayı epey artmıştı. Doktor tarafından verilen diyeti uyguladım, yememem gereken şeylere dikkat ederek bu sıkıntıyıda atlatmış oldum :) 4. aydan sonra cildimin artık tertemiz olduğunu hatırlıyorum, bebek gibiydi, sürekli elimle yüzümü dokunuyordum :) Buarada hergün bol bol 50 faktörlü güneş koruyucu kullandım.

Roaccutane tedavisi biterken....

Roaccutane dan önce 4-5 sene aknelerle mücadelemi düşünürsek, 6. ayın sonunda tertemiz bir cilt beni ne kadar mutlu etmişti anlatamam:) Üstelik okadar abartılan ilacın yan etkilerini sadece kuruma  ve kolesterol yüksekliği olarak, yani çözümü olabilen şeylerle atlatmıştım. Aileme kızdığımı, sizin yüzünüzden ilaca geç başlayıp zaman kaybettim dediğimi çok iyi hatırlıyorum :) Artık nereye geç kaldıysam :)

Roaccutane sonrası...

Roaccutane dan sonra cilt yapım eskisi kadar yağlı değildi ve bir süre cildimde hiç sivilce çıkmadı. Ta ki ilaçtan 2 sene sonraya kadar. Ama korkmayın onlar çok stresli bir dönemden geçtiğim için çıkmışlardrı hiç üstlerinde durmadım zaten stresli dönemim bitince hemen gittiler hiç yerleşmediler. Cildim bir süre sonra karma yapıya döndü. Şimdi sadece cilt temizliğime ve kullandığım ürünlere dikkat ediyorum. Buarada Roaccutane dan önceki yanlış tedaviler sonucunda cildimde bol bol sivilce izi, gözenek ve siyah nokta miras kaldı. Bazen keşke direk bu ilaca başlasaymışım bu kadar iz ve gözenek olmazdı diye düşünüyorum....

Roaccutane tedavisi öneriyor muyum ?

Eğer;
Önümüzeki iki sene  içinde hamile kalma gibi bir düşünceniz yoksa,
Sivilceleriniz CİDDİ boyutlara ulaştıysa,
Sivilce tedavisi için tüm yollara deneyip çözüm bulamadıysanız,

Kesinlikle zaman kaybetmeden bir dermatoloğa gidip, onun kontrolünde ve tabiki önerisiyle bu ilaca başlamalısınız. İşe yaramama ve sivilcelerinizin yeniden çıkma olasalığı çok düşük. Dermatoloğun yakın gözetiminden olduktan sonra aşamayacağınız yan etkisi olmayacak diye düşünüyorum.

Benim Roaccutane sürecim ve önerilerim bunlardı. Detaylı sormak istediğiniz, atladığım birşey olduysa lütfen yorum bırakın. Mutlu günler olsun :)

-Paylas-

17 yorum:

  1. benim kuzenim de kullanmıştı ve epey zaman geçti bir daha yaşamadı, ancak doktor kontrolü önemli bu konuda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle doktor kontrolü olmalı zaten özel bir reçete ile satın alınabiliyordu ben kullandığımda

      Sil
  2. Çok şükür ki sivilce sorunum yok ancak olursa roaccutane ürünlerine başvurabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısın bende hep sivilce sorunu olmayan kız arkadaşlarıma çok özenirdim ozamanlar :)

      Sil
  3. benim de arkadaşlarımdan kullanan oldu çok yan etkisi olan bir ilaçmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef çok fazla yan etkisi var ancak sivilcelere de kesin çözüm oluyor..

      Sil
  4. Ben de kullandım sanırım 3-4 ay falan. Bir beze olmuştu operasyon geçirmiştim izi kaldı onun için vermişti dermotolog. Onu geçirmedi ama ilaçtan sonra hiç hatırlamıyorum bende sivilce olsun.. :) ama kuruluğu çok kötü. Ağız kuruluğu da yapıyordu bende dudaklarım ve burnumun kenarları da soyuluyordu. Aksatmadan kullanılırsa kesin çözüm. Ben pek saatlerini tutturamıyordum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ciddi kuruluğa sebep oluyor tabi hatta bu kuruluk nedeniyle sürekli burnu kanayanlarda oluyormuş.. kolay bi süreç değil tabi zaten sadece çok ciddi boyutlarda ve geçmeyen sivilceleri olan kişiler kullanmalı bence öyle ufak tefek sivilceler için asla bulaşılmaması gereken bi ilaç

      Sil
  5. sivilcelerden neyse ki hiç muzdarip olmadım, olana da hep dua ettim çünkü dediğin gibi özelilkle ergenlikte bunalım sebebi oalbiliyor. bir iki yakın arkadaşım var bu ilacı kullanan ve çok çekiyorlar yan etkilerinden. bir tanesi bebek cildine kavuştu yıllarca kullandıktan sonra... diğeri de kavuşşun diye dualar ediyoruz. yazınızı dikkatle ve merakla okudum bu yüzden, teşekkür ederim :)
    http://evriminblogu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ergenlikte ufacık şeyleri bile kendimize dert ederken yüzümüzü kaplayan sivilcelerin bunalım sebebi olması kaçınılmaz bende bizzat yaşadım zaten:) neyseki üzerinden çok zaman geçti şimdiki aklım olsa asla kendimi üzmez Roaccutane kullanır geçerdim :)

      Sil
  6. sanırım bu aileden kaynaklı orasını tam bilemiyorum ama ne ergenlik dönemim de ne de gençlik dönemim de sivilce problemim olmadı. Annem de hiç sivilce problemi yaşamamış ta ki hamile kalana kadar o dönem sıkıntı yaşamış sonra yine geçmiş :)) arkadaşım bu konudan çok sıkıntı çekti gitmediğimiz dermatoloğ kalmadı sonra stres bitince kendiliğinden geçti gitti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın bence de genetik faktör çok önemli demekki sen bu konuda şanslı genlere sahipmişsin :)

      Sil
  7. bende bu mucizevi ilaç sayesinde sivilce problemimden kurtuldum. Benim için de son çare olmuşdu ama gerçekten kesin çözüm. Ben ilacı kullanırken yüzüme ağda yaptırmıştım kimse bana ağda yapılmaması gerektiği hakkında uyarıda bulunmadı. Bildiğiniz derim soyuldu. Bir hafta boyunca yanık acısı çektim. aman siz siz olun ilaç kullanırken kesinlikle ağdadan uzak durun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaa çok fena olmuştur eminim ben yüzüme hiç ağda yaptırmadığım için yazıda bahsetmeyi unutmuşum sayenizde buradan söylemiş olalım. Leke fln kalmamıştır umarım cildinizde :(

      Sil
    2. yok çok şükür bir iz kalmadı. bir hafta gibi kısa bir süre de iyileşme sağladı :)

      Sil
  8. merhabalar blogunuza etkinlikten geliyorum.takipteyim bende bloguma beklerim:)
    http://merininblogu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  9. yan etkileri olan bir ilaç. Ama etkili. Bu arada bloğunuzu keşif etkinliğinden buldum sizi takipteyim. Bloğuma da beklerim sevgiler http://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil